The Steelworks

  • Location: NEIC
  • Architect: Laughton Tyler
  • Completed: 2007

The Steelworks is a residential/commercial development named after is location on the old Ferrum Trading site on Foley Street. This new scheme – covering the area from the Bord Gais Dublin headquarters (also designed by LTA) at the corner of Beaver Street and Foley Street to the eastern edge of Foley Park – makes a sizable contribution to the North East Inner City Development Plan, which is responsible for the regeneration of this formerly run down area.

The Steelworks has been arranged in four dynamically placed buildings of varying heights from five to eight storeys, which enclose an urban courtyard. The use of curving forms animates the relatively constrained corner entrance at Beaver Street and Foley Street. The large open public space inside the complex acts as a ‘viewing platform’ for the internal elevations of the development. Ground floor commercial units also have direct access onto Foley Street and Beaver Street to help the permeability of the development and create pedestrian activity, thereby satisfying the NEIC requirements of sustainable integration into the neighbourhood.

The combination of commercial use at ground floor level and residential work-live units at upper floor levels together with an independent third generation office block allows for a  mix of 160 residential units – arranged as 1-bed, 2-bed, and a select number of 3-bed duplex penthouse apartments – with over 4,000m2 office space. A five-storey glazed atrium visually connects Blocks C and D with semi-private viewing galleries and provides a communal winter garden facing onto the Foley Park.

The sub and superstructure of all buildings, with the exception of the steel-framed and metal-decked Block B, are of in-situ and pre-cast concrete. Roofs are finished in a PVC insulated membrane system by ‘Sarnafil’. Concrete paving has been used for the communal and private terraced areas. Glazing to Blocks C, D and E is an aluminium/timber composite glazing system, while glazing to Block B is provided by a combination of aluminium and planar glazing systems.

The buildings and courtyards of this mixed-use scheme relates not only to each other but also to the neighbouring buildings and open spaces, providing a new dynamic image for this inner city area. The design will facilitate opening up to the public park and will act as a bookend to the park, completing the urban fabric of the north side of Foley Street.

{REL[nc-gallery]esBEHTWIREL}
Posted by Reflecting City Team on Wednesday, December 17, 2008
Projects • (0) Comments • (0) TrackbacksPermalink
Page 1 of 1 pages