Guinness Storehouse

  • Location: Liberties Coombe
  • Architect: RKD Architects
  • Completed: 2000

Creating a world-class interpretive portal at the home one of the world’s best-known brands was a huge responsibility that necessitated a balance between tradition and innovation. The existing 1904 Guinness Storehouse was Europe’s first Chicago-style steel-framed, multi-storey building, used for the fermentation and storage of Arthur Guinness’s black and white gold.

In 1997, Guinness decided to restore the redundant Storehouse as their new visitor facility. RKD Architects realised the project with London-based exhibition designers Imagination. A sympathetic approach to the enormous scale of this building meant that no major changes were made to the building exterior apart from floodlighting
Extensive interior remodelling allowed us to preserve the grandeur of the external façade while providing the Client with a spectacular interior design in which the building’s steel heart beats in rhythm with a world-class multifunctional Visitor Experience Centre. In its new guise, it acts as a visitor centre, a training facility for Guinness employees, a central archive, a suite of rooms for corporate hospitality and a venue for cultural activities.

Located on the seventh floor of the refurbished Guinness Storehouse, The Gravity bar is a glazed, circular structure that sits on top of the original industrial building.
It is a steel frame construction with floor to ceiling glass walls, offering an uninterrupted view of Dublin. It is accessed by a glazed lift, which rises up through the centre of the Storehouse building.

Interiors of Gravity are designed to be in keeping with its stunning location. White oak flooring is used throughout. The bar counter is curved to mimic the shape of the structure itself, it is glass fronted with a black granite bar top. Trim and supports are stainless steel.

Furniture is chosen to be comfortable, yet minimalist in style. Seating comprises dark blue upholstered curvaceous “Swan” chairs on a swivel base. These were designed by Arne Jacobsen and manufactured by Danish firm, Fritz Hansen. Low circular tables are placed around the bar and they have mirrored glass tabletops and Fritz Hansen bases. Stools around the bar counter are by Johansen and are upholstered in dark blue.

The overall effect brings a light and sophisticated atmosphere to Dublin’s highest bar.

Posted by Reflecting City Team on Thursday, September 18, 2008
Projects • (0) Comments • (0) TrackbacksPermalink
Page 1 of 1 pages